Låna pengar dålig kreditvärdighet – Alternativ

Beräknad läsningstid: 9 minuter

Låna pengar dålig kreditvärdighet, det är lite knepigt att låna pengar med dålig kredit. Banker är sällan sugna. Tur finns det sms-lån och privatlån utan koll på krediten. Där kan man låna allt från 1 000 kr till 70 000 kr. Men räntorna är högre, mellan 2,95% och 182,23% årligt.

Merax och Lumify ger lån utan att kolla krediten. Lån kan vara korta eller långa, från 3 månader till 15 år. Det gäller att tänka igenom och kolla villkoren noga innan man lånar.

Låna pengar dålig kreditvärdighet - Alternativ

Det finns även lån för de med betalningsanmärkningar. Men det kostar mer för dig. Betyg och jämförelser kan guida till det bästa alternativet för din ekonomi.

Viktiga punkter

 • Alternativ finns för lån med dålig kreditvärdighet
 • Sms-lån och snabblån erbjuder snabb tillgång till pengar
 • Högre räntor kompenserar för ökad risk
 • Lånbelopp och villkor varierar mellan långivare
 • Jämför noga innan du väljer lånealternativ
 • Var medveten om totalkostnaden för lånet

Vad innebär låg kreditvärdighet?

En låg kreditvärdighet gör det svårt att låna pengar. Det kan också leda till högre ränta på lån. Kreditgivare tittar på hur bra du tidigare har betalat av lån.

Faktorer som påverkar kreditvärdigheten

Flera viktiga saker påverkar din kreditvärdighet:

 • Betalningshistorik
 • Inkomst och anställningsform
 • Befintliga skulder
 • Kredithistorik

Det är svårare att få lån om du har låg kreditvärdighet. Räntorna kan vara mycket höga. De kan vara så mycket som 28.95% på årsbasis.

Konsekvenser av låg kreditvärdighet

En låg kreditvärdighet kan leda till flera problem:

 • Svårigheter att få lån godkända
 • Högre räntor på beviljade lån
 • Begränsade lånebelopp, ofta max 50 000 kr

Men det finns ändå chanser att låna. Du kan låna mellan 1 000 kr och 70 000 kr. Räntorna varierar mycket; från 6.84% upp till 236.65%.

Hur man kan förbättra sin kreditvärdighet

Du kan göra flera saker för att höja ditt kreditvärde:

 • Betala räkningar i tid
 • Minska befintliga skulder
 • Undvik att ansöka om många krediter på kort tid

Tänk på att ditt kreditbetyg förnyas varje år. Det finns långivare som kan hjälpa trots dina skulder. De erbjuder lån från 1 000 kr upp till 600 000 kr, med olika löptider.

Låna pengar dålig kreditvärdighet – möjligheter och utmaningar

Att få ett lån när man har dålig kredit kan vara tufft. Men det är möjligt att hitta lösningar. En låg kredit kan komma av flera skäl. Det kan vara att du har ojämn inkomst, en eller flera betalningsanmärkningar, eller om du inte har betalat skulder till Kronofogden.

Det finns lån som är till för dig med dålig kredit. Till exempel kan du ansöka om p-lån som har en låg ränta och ibland utan krav på säkerhet. Räntan för sådana lån kan vara upp till 33,60%. Du kan låna mellan 1 000 kr och 150 000 kr.

De flesta långivare, faktiskt 82% av dem, godkänner lån trots betalningsanmärkningar. Och ungefär lika många, 81%, erbjuder lån redan från 18 år. Dessutom kan du hitta 14 långivare som inte kollar din kredit hos UC. Det kan vara bra eftersom flera kreditupplysningar kan sänka din kreditpoäng.

För att öka dina chanser att få ett lån, kan du stänga outnyttjade kreditkort. Och försök att inte göra för många UC-förfrågningar. Ta dig tid att jämföra olika lån och vad de kräver. På så vis kan du hitta det som passar din ekonomi bäst. Tänk på att en kreditupplysning påverkar dig i 12 månader. Så, planera din ansökan noga.

”Att låna med dålig kredit kräver eftertanke och jämförelse av olika alternativ för att hitta bästa möjliga villkor.”

Trots utmaningarna finns det flera sätt att låna pengar med dålig kredit. Det viktiga är att välja rätt lån och rätt bank eller företag. Tänk på vad som passar dig och din ekonomi bäst.

Alternativa långivare för personer med låg kreditvärdighet

Har du låg kreditvärdighet kan du ändå låna pengar utan UC. Det finns flera långivare att välja mellan. De hjälper dig att hitta det bästa lånet för din ekonomi.

Sms-lån och snabblån

Ett snabblån kan vara lösningen om du behöver pengar direkt. Hos Ferratum kan du låna mellan 1 000 kr och 40 000 kr. Ett exempellån på 25 000 kr över 12 månader har en årsränta på 54,05%. Men kom ihåg, dessa lån har ofta höga räntor och korta återbetalningstider.

Privatlån utan kreditprövning

En del långivare erbjuder privatlån utan att göra en traditionell kreditprövning. Compari samarbetar med många banker och långivare. Det ökar chansen för dig att hitta ett lämpligt lån. Lånen varierar mellan 5 000 kr och 600 000 kr. Räntorna ligger mellan 5,20% och 33,18%.

P2P-utlåning

Vid P2P-utlåning lånar du av privata investerare. Det kan ge mer anpassade villkor om du har låg kreditvärdighet. Din kreditvärdighet påverkas av exempelvis din inkomst och betalningshistorik.

Ta dig tid att jämföra olika lånealternativ noggrant. I Sverige finns hela 46 alternativ för dig med låg kreditvärdighet. Genom att arbeta på att förbättra din kreditvärdighet ökar chanserna att få bättre villkor i framtiden.

Samla lån som strategi vid låg kreditvärdighet

Att samla lån kan hjälpa dig om du har låg kreditvärdighet. Genom ett större lån med bättre villkor, kan du betala av mindre lån. Det minskar dina kostnader varje månad. Detta brukar kallas hopbakslån eller omstartslån.

När du samlar lån, sparar du pengar varje månad. Du får också bättre koll på din ekonomi. Dessutom kan din kredit bli bättre med färre lån.

Att samla lån är inte svårt. Först ordnar du dina pengar och väljer en långivare. Sen söker du lånet och bestämmer dig för om du vill ha det. Räntan sätts utifrån beloppet, tiden du lånar och din inkomst.

Det finns många som kan hjälpa dig med att samla lån. Företag som Lendo och Likvidum får bra omdömen. De erbjuder lån upp till 600 000 kr från 4,95%. Brixo är en annan alternativ som låter dig samla upp till 100 000 kr. Deras ränta är 19,95%.

Genom att samla dina lån, kan du spara mycket pengar. Det kan hjälpa dig att betala av dina skulder snabbare. Du slipper dåliga extra avgifter. Det är viktigt att jämföra olika erbjudanden innan du bestämmer dig.

Risker och kostnader med högkostnadskrediter

Att ta högkostnadskrediter kan locka folk med sämre kreditvärdighet. Men, det finns stora risker med dem. När du ansöker om lån, ser bankerna på om du kan betala tillbaka. Din ekonomiska situation påverkar räntan du får på lånet. Tänk på detta: ett lån på 10 000 kr med 76,8% effektiv årsränta kostar 3 440 kr extra över 12 månader.

Effektiv ränta och totalkostnad

Högkostnadskrediter kan ha väldigt höga effektiva räntor. Sms-lån och snabblån ligger ibland på flera hundra procent. Det betyder att du betalar mycket mer än vad du lånar. En sådan kredit kan kombinera en ränta på 43,98%, med avgifter för upplägg och administration.

Betalningsanmärkningar och skuldfällor

Får du inte betala ditt lån i tid, kan det ge dig betalningsanmärkningar. Det blir svårare att låna pengar i framtiden. Högkostnadskrediter kan leda dig in i skuldfällor. Du kanske behöver ta nya lån för att betala de gamla. Det kan starta en ond cirkel av skulder som ökar.

Konsumentskydd och lagstiftning

Det finns lagar som skyddar konsumenter från farorna med högkostnadskrediter. Långivare måste tydligt visa effektiv ränta och totalkostnad. För att få en kontokredit måste du vara över 18 och tjäna minst 180 000 kr om året. Du får heller inte ha skulder hos Kronofogden. Det bästa är att läsa alla villkor noga innan du tar lånet. Så undviker du oväntade kostnader och risker.

FAQ – Låna pengar dålig kreditvärdighet

Vilka är alternativen för att låna pengar med dålig kreditvärdighet?v

Om du har låg kreditvärdighet kan du prova sms-lån eller snabblån. Det går också att ta privatlån eller blancolån utan kreditprövning. Tänk på att dessa lån ofta har högre räntor och avgifter.

Vad innebär låg kreditvärdighet och hur påverkas man?

Att ha låg kreditvärdighet innebär att man anses vara en större risk att inte kunna betala tillbaka. Det baseras på saker som betalningshistorik, skulder och inkomst. Effekterna kan vara att det blir svårare att få lån eller att man erbjuds högre räntor.

Hur kan man förbättra sin kreditvärdighet?

För att höja sin kreditvärdighet, betala räkningar i tid och försök minska dina skulder. Det är också bra att undvika att fråga om för mycket kredit på en gång. Efter ungefär 12 månader brukar kreditbetyget förbättras.

Vilka möjligheter och utmaningar finns för att låna pengar med dålig kreditvärdighet?

När man har dålig kreditvärdighet kan man kolla på alternativa långivare. Det finns också specialiserade låneprodukter. Utmaningarna är de högre räntorna och tuffare villkor. Det är viktigt att jämföra olika alternativ och tänka på hur mycket man kan betala tillbaka.

Vilka alternativa långivare och produkter finns för låg kreditvärdighet?

Det finns flera alternativ. Till exempel sms-lån, snabblån och privatlån utan UC. Man kan även överväga P2P-utlåning, där privatpersoner lånar ut pengar. Men, kom ihåg att villkor och räntor kan skilja sig mycket.

Vad innebär att samla lån vid låg kreditvärdighet?

Att samla dina små lån till ett större med lägre ränta kan minska dina månatliga kostnader. Det hjälper också till att förbättra din ekonomi på sikt. Detta kallas för hopbakslån eller omstartslån.

Vilka risker finns med högkostnadskrediter?

Högkostnadslån brukar ha höga effektiva räntor och höga kostnader totalt sett. De kan leda till betalningsanmärkningar och skuldfällor om man inte kan betala tillbaka. Lagar om konsumentskydd styr över dessa typer av lån.

Relaterade länkar