Lån vid Arbetslöshet – Kan Man Låna Pengar?

Beräknad läsningstid: 11 minuter

Om man blir arbetslös oväntat kan det kännas tufft. Dock finns det sätt att låna pengar utan jobb. Lån för arbetslösa finns genom långivare som Lendo och Ferratum. Men man ska tänka på de höga räntorna och avgifterna som kan tillkomma. Den genomsnittliga räntan är 28,39 %, och den går upp till 38,47 %.

Det är viktigt att känna till att lånen startar från 1 000 kr upp till 600 000 kr. För att undvika ekonomisk stress senare är det klokt att undersöka alla valmöjligheter noga.

kan man låna pengar om man är arbetslös

Viktiga punkter

 • Genomsnittlig uppläggningsavgift ligger på 347,86 kr.
 • Direktutbetalning erbjuds av 71,43 % av långivarna.
 • 85,71 % av långivarna accepterar låntagare under 20 år.
 • Effektiv ränta varierar mellan 3,95 % till 263,43 % beroende på långivare.
 • Lånebelopp och löptider varierar mellan olika långivare.

Vad innebär att låna pengar som arbetslös?

Att låna pengar som arbetslös betyder oftast högre kostnader och osäker ekonomi. Lånea och Ferratum kan erbjuda lån baserade på andra inkomster än lön. Detta gör det möjligt att låna även utan fast jobb.

Lånebeloppen kan vara från 1 000 kr till 600 000 kr. Löptiderna varierar från 3 månader till 20 år. Med en snittränta på 28,39%, är det viktigt att tänka efter före lånet.

Ferratum erbjuder lån upp till 50 000 kr för arbetslösa. Detta underlättar för arbetslösa att få lån. Men det är viktigt att känna till långivarnas krav och villkor.

Ferratum och andra långivare accepterar även yngre låntagare och dem utan fast jobb. De gör inte kreditupplysning genom UC. Många, 78,57%, accepterar även de med betalningsanmärkningar.

Räntorna varierar från 3,95% till 43,99%. Det finns långivare som godkänner andra inkomster till exempel underhållsbidrag. Så, det finns alternativ för lån även för arbetslösa.

Jämför därför olika långivare och deras villkor. Det hjälper dig att hitta det bästa lånet för din situation.

Kan man låna pengar om man är arbetslös?

Att låna för arbetslösa går bra hos vissa kreditföretag. Ferratum, Lendo och Fairlo kan godkänna din ansökan även utan fast jobb. Varje långivare har sina egna krav och restriktioner.

För att få lån utan jobb behövs bevis på andra inkomster. Det kan vara bidrag eller a-kassa. Lånebeloppen varierar, Ferratum lånar ut från 1 000 till 40 000 kr och Fairlo från 2 000 till 70 000 kr.

Många långivare, cirka 78,57%, godtar personer med skulder. De gör inte kreditprövning genom UC vilket är bra för de som behöver lån för arbetslösa. Vissa erbjuder även pengarna direkt.

Räntan varierar stort mellan olika långivare. Den kan vara från 3,95% till så mycket som 54,05%. Det är därför viktigt att jämföra noga. Till exempel kan Ferratum ha upp till 54,05% i ränta medan Fairlo bara har mellan 21,94% till 33,98%.

Ungdomar under 20 år bör vara mycket försiktiga. Deras möjlighet att låna bör hanteras med stor omsorg. Här är en tabell med viktig information:

LångivareLånebeloppLöptidEffektiv RäntaTrustpilot Betyg
Ferratum1,000 – 40,000 kr3 – 46 månader54.05%2.6/5
Fairlo2,000 – 70,000 kr3 – 72 månader21.94% – 33.98%4.7/5
Binly2,000 – 50,000 kr3 – 12 månader12.87% – 236.5%0/5

Det kan finnas lånemöjligheter för arbetslösa. Men alltid granska villkor och ränta noggrant, för att undvika problem i framtiden.

Viktiga faktorer långivare överväger

Långivare tittar på inkomstkällor och kreditvärdighet när de ser över en låneansökan. För den som inte har jobb är det viktigt att visa upp andra inkomster som bidrag eller pension. Detta kan hjälpa till att uppfylla långivarens inkomstkrav.

Inkomstkällor

Man behöver inte alltid ha ett fast jobb för att få ett lån. Långivare kan godkänna andra inkomster som bidrag eller pengar från tillfälliga jobb. Det är dock viktigt att kunna visa dessa inkomster tydligt.

Typ av LånInkomstkrav
SnabblånVanligtvis låga, men högre räntor
Lån med borgensmanHögre belopp möjligt med garant
SMS-lånMindre strikta krav, högra avgifter

Kreditvärdighet

Kreditvärdighet är viktig när man ansöker om lån. Långivare kollar på din ekonomiska historia. De vill se om du kan betala tillbaka lånet. Om du har låg kreditvärdighet kan det leda till högre räntor.

Att förbättra sin kreditvärdighet är viktigt, även utan fast inkomst.

Lån utan fast anställning

Att låna pengar utan att vara fast anställd är idag möjligt. Det finns flera kreditgivare som erbjuder lån för de som har andra inkomstkällor än fast jobb. Lumify och Brixo är exempel på kreditgivare som accepterar inkomster från till exempel statliga bidrag eller eget företagande.

Det är möjligt att få lån trots arbetslöshet, vilket öppnar dörrar till finansiella möjligheter även för de utan traditionella anställningsformer.

Här är en lista över faktorer som långivare tittar på:

 • Lånebelopp: Du kan låna mellan 1,000 kr och 600,000 kr, beroende på dina ekonomiska förhållanden.
 • Räntor: Räntan kan nå upp till 263.43%, vilket speglar långivarnas risk.
 • Avgifter: Det finns en genomsnittlig administrationsavgift på 347.86 kr och en processavgift på 45.00 kr.
 • Omedelbara utbetalningar: Majoriteten av långivarna, 71.43%, erbjuder direkt utbetalning. 28.57% har tjänster som fungerar dygnet runt.
 • Kreditupplysning: Majoriteten, 78.57%, gör inte kreditupplysning hos UC, vilket gynnar de med lägre kreditvärdighet.
 • Betalningsanmärkningar: Samma andel, 78.57%, godkänner ansökningar även från de med betalningsanmärkningar.
 • Åldersgränser: De flesta långivare, 85.71%, accepterar låntagare som är yngre än 20 år.
 • Löptider: Lånets löptid kan variera från 3 månader upp till 20 år, beroende på lånebelopp och långivare.

Lån utan fast anställning finns tillgängliga. Gör en noggrann undersökning. Med rätt information kan du hitta finansiering som passar just din situation.

Alternativa låneformer för arbetslösa

Om du är arbetslös finns det speciella lån anpassade för dig. Snabblån och kontokrediter är två av dessa alternativ. De erbjuder flexibla pengalösningar utan traditionell inkomst.

Snabblån

Snabblån passar bra för korta ekonomiska behov. Företag som Ferratum och ViaConto ger snabblån utan inkomst. Du kan låna upp till 50 000 SEK. Återbetalningstiden är från 30 dagar upp till 3 år. Men, låntagare måste tänka på de höga räntorna, som kan gå upp till 43,99%.

Det är viktigt att tänka på riskerna. En hög ränta kan leda till en skuldspiral.

Kontokrediter

Med kontokrediter får du tillgång till en kredit när du behöver. Ferratum och ViaConto erbjuder detta för arbetslösa. Det är ett flexibelt sätt att hantera plötsliga utgifter.

Men, kom ihåg att räntorna är höga. Det kan leda till långvariga skulder om du inte är försiktig.

Innan du väljer, undersök olika snabbkrediter väl. Förstå alla kostnader och villkor. Detta hjälper dig att göra ett klokt beslut.

Lån med betalningsanmärkning

Att få ett lån när man har en betalningsanmärkning kan vara svårt. Men det är inte omöjligt. Långivare som Flexkontot och Credifi är exempel på de som kan hjälpa. De erbjuder lån trots anmärkningar men med högre räntor och avgifter.

Många långivare är villiga att ge lån till de med betalningsanmärkningar. Detta visar att det finns flexibilitet. Men höga räntor är ofta ett villkor.

LångivareMax Lån (SEK)Effektiv Ränta (%)Trustpilot Betyg
Ferratum40,00051.844.4 / 5 (896 omdömen)
Fairlo70,00014.00 – 20.004.7 / 5 (3,939 omdömen)
FlexkontotEj tillhandahållen77.154.6 / 5 (1,355 omdömen)
BrixoEj tillhandahållen33.124.6 / 5 (2,031 omdömen)
CredifiEj tillhandahållen117.95n/a

Flexkontot erbjuder en chans att förbättra din ekonomi. De hjälper dig att samla skulder i ett nytt lån. Detta kan göra det lättare att hantera bättre dina skulder.

Lån med betalningsanmärkning kan påverkande din framtida ekonomi. Det kan göra det svårare att få bra villkor senare. Att förstå detta är viktigt innan man ansöker om lån.

Om man ska be om lån med anmärkning behöver man ofta visa att man har en stadig inkomst. Detta eftersom långivare vill vara säkra på att du kan betala tillbaka. Att noggrant överväga sin ekonomi är alltid klokt.

Ränte- och avgiftsstruktur för arbetslösa lån

Det är viktigt att förstå hur räntor och avgifter fungerar för arbetslöshetslån. Företag som Lumify och Brixo erbjuder olika villkor. Men egentligen kan låga uppläggningsavgifter gömma höga räntor.

”Ränte- och avgiftsstrukturen är kritisk att granska noggrant. En hög effektiv ränta betyder att totalkostnaden för lånet kan bli betydligt högre än förväntat.”

Jämför noga mellan olika lån är ett måste. Man bör tänka på alla lånets delar, inklusive gömda lån avgifter. Även om Lendo ibland skyltar med lägre räntor, få inte bli lurad av dolda kostnader.

LångivareEffektiv RäntaUppläggningsavgifterÖvriga avgifter
Lumify24%0 kr200 kr/månad
Brixo28%0 kr300 kr/månad
Lendo18%500 krInga

Rapporten från Riksbanken varnar för dyra lånetyper. För högkostnadslånenergi inne i texten ska vara 'hig-cost låneformer'. De kan vara en ekonomisk risk.

Man ska också fundera på lånetid och räntekostnader över tid. Med Riksbankens växande balansräkning och låga räntor blir detta allt viktigare.

Att jämföra lån noggrant är nödvändigt för att undvika dyra misstag. Titta inte bara på låga avgifter i reklamen. Se istället till lånet som helhet med fokus på den effektiva räntan för att göra ett bra val.

Förebyggande av skuldfällor

Att lånen ökar hos svenska hushåll visar hur viktigt det är att undvika skuldfällor. Detta gäller extra för de som är utan jobb. Personer möter ekonomiska problem på grund av höga räntor och avgifter. Det leder till att skulderna ökar och det blir svårt att betala tillbaka.

Budget- och skuldrådgivning

Ekonomisk rådgivning är nyckeln till att hålla sig borta från skuldfällor. På sajter som hallåkonsument.se finns tjänster som hjälp med budget och skulder. Det är viktigt att känna igen varningstecken som att skulderna växer även om man betalar.

Att bara betala det lägsta beloppet på krediter är också ett tecken. Att undvika sådana situationer är kritiskt.

Lånekalkyler

Använd lånekalkylatorer för att förstå hur lån påverkar ekonomin över tid. Detta hjälper till med kloka ekonomiska beslut. Lånekalkylatorer ger insikt i hur räntor och avgifter påverkar lånebeloppet över tid.

Oinformerade beslut kan snabbt föra en in i djupa skulder. Därför rekommenderas ekonomisk rådgivning starkt, speciellt om man är osäker. Att förstå lagen om konsumentkrediter och skuldsanering i Sverige ger verktyg för att hantera skulder.

Skuldsanering kan vara en väg ut för den som har mycket skulder. Det är en bra lösning när ekonomin inte verkar bli bättre.

Slutsats

Att låna pengar när man är arbetslös innebär en större risk. Lånebelopp och räntor kan variera mycket. Det viktigaste är att känna till långivarens villkor.

Lånens löptid och åldersgränser skiljer sig åt. Du kan behöva visa en viss inkomst. Viktigt är att känna till sin ekonomiska situation väl.

Det finns sätt för arbetslösa att förbättra sina chanser att få ett lån. Genom att kombinera inkomster och ha god kreditvärdighet kan man minska riskerna. Det hjälper att förstå vad långivaren kräver.

FAQ

Kan man låna pengar om man är arbetslös?

Ja, att låna pengar som arbetslös är möjligt. Långivare som Lendo och Ferratum erbjuder lån. Men var medveten om högre räntor. Utvärdera din ekonomi noggrant för att undvika problem framöver.

Vad innebär att låna pengar som arbetslös?

Att låna som arbetslös betyder ofta högre kostnader. Det kan leda till en osäker ekonomisk framtid. Du kan finna långivare som godkänner andra inkomster, till exempel bidrag.

Vilka kreditinstitut erbjuder lån för arbetslösa?

Lendo, Ferratum och Fairlo är några kreditinstitut som ser till den ekonomiska situationen. De tittar på inkomster som ersättningar från Försäkringskassan eller ägande av egendom.

Vilka inkomstkällor räknar långivarna med?

Långivare beaktar inkomster som bidrag eller pension. De vill se en stabil inkomst upp till en viss gräns varje månad.

Hur påverkar kreditvärdigheten möjligheten att få lån som arbetslös?

Bra kreditvärdighet ökar dina chanser att få ett lån. Låg kreditvärdighet, på grund av ekonomiska problem tidigare, gör det svårare. Din betalningshistorik är viktig.

Är det möjligt att få lån utan fast anställning?

Det går att få lån utan fast jobb. Långivare som Lumify och Brixo godtar andra inkomster. Inte bara fast jobb räknas vid lånebedömningen.

Vilka snabblån är tillgängliga för arbetslösa?

Ferratum och ViaConto erbjuder snabblån för arbetslösa. Dessa lån kostar mer i räntor. Värdera noggrant innan du tar ett snabblån för att undvika skuldfällan.

Finns det lånemöjligheter för personer med betalningsanmärkning?

Flexkontot och Credifi erbjuder lån trots betalningsanmärkningar. Dessa lån har högre räntor på grund av den högre risken. Ditt val av lån idag kan påverka dina framtida lånevillkor.

Hur fungerar ränte- och avgiftsstrukturen för lån till arbetslösa?

Långivare som Lumify och Brixo kan ha låga uppläggningsavgifter. Men se upp för den höga effektiva räntan. Lendo erbjuder ibland lägre ränta, men se upp för dolda kostnader. Granska noga innan du väljer ett lån.

Hur kan man förebygga att hamna i en skuldfälla?

Använd budgetrådgivning och lånekalkylatorer för att undvika skuldfällor. Verktyg finns på hallåkonsument.se. Viktigast är att förstå effektiva räntan och lett efter rådgivning.

Relaterade länkar