Låna med låg kreditvärdighet – Möjligheter i Sverige

Beräknad läsningstid: 8 minuter

För många är det nu möjligt att låna även med låg kreditvärdighet i Sverige. Trots att det kan vara svårt, så finns det chanser. Vanligtvis skall man dock betala en högre ränta. Denna ränta ligger på i snitt 28,95% som nominell årsränta och 33,1% som effektiv ränta.

Konsumentkreditmarknaden har förändrats mycket de senaste åren. Nu finns det fler aktörer på marknaden. Därmed kan fler få lån, även om de har betalningsanmärkningar. Compari är ett företag som har samarbetat med många (36) olika banker och långivare. De välkomnar ansökningar trots betalningsanmärkningar.

Låna med låg kreditvärdighet - Möjligheter i Sverige

För att kunna få lån med dålig kredit krävs det oftast att man tjänar minst 10 000 kr i månaden. En annan vanlig regel är att man inte ska ha skulder hos Kronofogden. Ferratum är ett exempel på en långivare som kan tänka sig att låna ut pengar till personer med skulder. De erbjuder krediter mellan 1 000 och 40 000 kr.

Viktiga punkter

 • Lånemöjligheter finns trots låg kreditvärdighet
 • Högre räntor för lån med svag kredithistorik
 • Flera långivare accepterar betalningsanmärkningar
 • Inkomstkrav och skuldfrihet hos Kronofogden är ofta nödvändigt
 • Lånemarknaden har utvecklats för att möta olika behov

Vad innebär låg kreditvärdighet?

Ha en låg kreditvärdighet kan göra att du får svårt att låna pengar. Det är bra att veta vad det innebär och hur det påverkar din ekonomi.

Definition av kreditvärdighet

Kreditvärdighet betyder att någon bedömer om du kan betala tillbaka lån. Det ser man genom din ekonomi och hur du har skött dina betalningar tidigare. Att ha dålig kredit kan försvåra att få lån, speciellt om du inte tjänar mycket, och du kanske måste betala högre ränta.

Faktorer som påverkar kreditvärdigheten

Det finns flera saker som räknas när man bedömer din kreditvärdighet:

 • Inkomst och jobb
 • Dina existerande skulder
 • Om du betalar dina räkningar i tid
 • Hur många kreditkontroller du har haft

För att kunna ansöka om vissa lån måste du tjäna minst 100 000 SEK om året. När du ansöker om lån tittar långivaren på din inkomst, dina utgifter och om du har gamla skulder att betala.

Konsekvenser av låg kreditvärdighet

En svag kredit kan leda till att dina lånekansökningar nekas. Eller så kan du få lån med högre ränta. Det blir tufft att få små snabblån online utan en kreditvärdering. Att inte betala räkningar i tid kan ge dig en betalningsanmärkning som stannar i tre år.

Det är smart att då och då se över din kreditvärdighet genom att be om en kreditrapport. Det hjälper dig hålla koll på ekonomin.

Att söka mycket lån på kort tid kan skada din kredit. Bankerna kan bli misstänksamma. Försök betala av små lån först för att få en bättre kreditvärdering.

Låna med låg kreditvärdighet

Att få lån när din kredit är låg kan vara svårt, men det finns lösningar. Många långivare står redo att hjälpa med privatlån. De erbjuder enklare vägar för dig i detta läge. Låt oss titta närmare på dessa alternativ.

Typer av lån tillgängliga

Det finns flera lån för dig med dålig kredit. Snabblån och kortsiktiga alternativ är de mest känta. Dessa lån har ibland höga räntor, men de är oftast enklare att få. Du kan låna allt från 1 000 till 150 000 kronor, beroende på vald långivare.

Northmill erbjuder t.ex. krediter upp till 50 000 kronor. Räntorna ligger mellan 7,9% och 25,9%. Klara Lån har räntor från 6,84% till 39,5%. Hos Fairlo kan du låna med effektiva räntor på 21,94% till 33,18%.

Krav för att ansöka

Om du vill låna och har låg kredit, finns det krav du måste uppfylla. Ofta krävs att du är över 18. Du behöver också en fast inkomst och vara skriven i Sverige. Ett svenskt bankkonto och BankID behövs också.

 • Minst 18 år gammal (81% av långivare godkänner från denna ålder)
 • Fast inkomst
 • Folkbokförd i Sverige
 • Svenskt bankkonto och BankID

Axo Finans jobbar med 36 olika partners. Det ökar chansen att få lån, även om din kredit är låg.

Risker och överväganden

Det finns risker med att låna om din kredit är låg. Vi pratar om räntor som kan vara väldigt höga. De kan ligga mellan 9,22% och 1 051,00%. Sådana räntor ser vi i extremfall.

Fler låneansökningar kan göra din kredit sämre. En bra idé är att använda en förmedlare. De gör bara en kredituppgiftsansökan. Den skickas sen till flera långivare.

Tänk dig noga för innan du tar ett lån med hög ränta. Var helt säker på att du kan betala tillbaka. Annars kan det skapa fler problem för dig ekonomiskt.

Alternativ till traditionella lån

För dig med låg kreditvärdighet finns flera andra lån. Ett sätt är att ta ett samlingslån. Där kan du samla dina skulder. Det gör att du betalar mindre varje månad. Sådana lån är bra för de med redan existerande skulder.

En annan valmöjlighet är att lämna något som pant. Låntagaren sätter värdefulla saker i pant. Då kan du låna pengar även om du skulder hos Kronofogden. Hos Sefina Pantbank kan du få lån upp till 100% av pantens värde. Och du får låna utan att visa inkomst eller kreditvärdighet.

Klara Lån är en förmedlare som hjälper dig hitta bra lån. De kan jämföra olika erbjudanden åt dig. Räntan de erbjuder är mellan 9,84% och 40,5%. För att få låna måste du ha en årsinkomst på minst 100 000 kr. Detta kan vara perfekt för den som vill låna trots dålig kredit.

Nstart Finans ger nystartslån på upp till 500 000 kr. När det gäller räntan ligger den mellan 17,8% och 27,95%. Om du har skulder hos Kronofogden måste en medlåntagare hjälpa till. Sådant lån kan vara en möjlighet även för de med betalningsanmärkningar.

Märk att lån utan vanlig kreditprövning ofta kommer med högre räntor. Räntorna ligger vanligen från 9,22% upp till 236,65%. Så det gäller att tänka noga och kolla alla alternativ innan du lånar pengar.

Hur man förbättrar sin kreditvärdighet

Det är viktigt att öka sin kreditvärdighet för att låna pengar lättare. Du kan ta flera steg för att bli ekonomiskt starkare och lättare få lån, även om du har skulder.

Betala räkningar i tid

Betala dina räkningar i tid för en bättre ekonomi. Använd autogiro eller e-faktura för att se till att betalningarna går iväg i tid och slipa förseningsavgifter. Snälla långivare genom att visa att du är pålitlig med punktliga betalningar.

Minska skuldsättningsgraden

Jobba på att minska dina skulder för en bättre kreditvärdighet. Ett samlingslån kan vara ett bra sätt att göra det enklare och billigare för dig. Tänk också på att stänga oanvända kreditkort och undvika att låna upp till maxbeloppet. Det här kan göra en positiv skillnad för din kreditvärdighet.

Öka inkomsten

En trygg anställning hjälper till att förbättra din ekonomi. Fler pengar betyder ofta bättre möjligheter utan krav på säkerhet. Se till att din ekonomi är stark och att du inte skaffar onödiga skulder. Då kan du öka ditt ekonomiska utrymme och din kreditvärdighet också.

FAQ – Låna med låg kreditvärdighet

Vad innebär låg kreditvärdighet?

Låg kreditvärdighet betyder svårighet att få lån eller krediter. Det sker på grund av faktorer såsom låg inkomst eller betalningsanmärkningar. Det innebär att chansen tros vara större för svårigheter med framtida betalningar.

Vilka typer av lån är tillgängliga för personer med låg kreditvärdighet?

Personer med låg kreditvärdighet kan få tillgång till lån som SMS-lån, snabblån och privatlån. Även kontokrediter och ibland bolån från specialiserade långivare kan vara alternativ.

Vilka krav gäller för att ansöka om lån med låg kreditvärdighet?

För att ansöka om lån med låg kreditvärdighet bör du vara över 18 år och ha minst 10 000 kr i inkomst. Du måste vara folkbokförd i Sverige och inte ha skulder hos Kronofogden. Ett svenskt bankkonto och BankID krävs också.

Vilka alternativ finns till traditionella lån för personer med låg kreditvärdighet?

Det finns alternativ som samlingslån för att minska skuld och utgifter. Man kan även överväga pantlån där man pantsätter värdesaker som säkerhet.

Hur kan man förbättra sin kreditvärdighet?

Att betala räkningar i tid och samla lån kan hjälpa till. Man bör säga upp onödiga krediter och använda en låneförmedlare. Lös gamla lån genom samlingslån och stäng oanvända kreditkort.
Vänta tills betalningsanmärkningar försvinner och undvik överdrivet många kreditupplysningar. Ökad inkomst kan också bidra till en bättre kreditvärdighet.

Relaterade länkar